Uykusuzluk Neden Olur? Uykusuzluk Hangi Sorunları Doğrudur? Uykusuzluk vücutta nelere sebep olur?
Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların yoğun tempoları, iş stresi, maddi zorluklar, depresif bozukluklar, kişisel problemler gibi sebepler yüzünden uykuya geçiş yaparken zorluk yaşayan kişileri uykusuzluk/uykuyu tam alamama olumsuz yönde etkiler.
Uykusuzluk, bağışıklık sisteminizin güçlerini oluşturmasını engeller. Yeterince uyumazsanız, vücudunuz istilacılarla mücadele etmesi zorlaşır ve ayrıca hastalıktan kurtulmanız daha uzun sürebilir. Kötü bir uyku gün içinde uyuklamaya, iş performansında düşüklüğe, duygu durum bozukluklarına neden olur. Kronik uykusuzluk yaşayan kişiler uzun dönemde daha fazla kalori alımına neden olarak obezite, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların riskinin artmasına neden olmaktadır.
Uykusuzluk çekenlerde D Vitamini eksikliği, D Vitamini eksikliği olanlarda uykusuzluk sık görülür. Dünya üzerinde yaygın görülen bir rahatsızlık olan uykusuzluk, her yaş ve cinsiyetten insanları etkiler. Nedenleri kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterebilen uykusuzluk, genellikle uyku saatinin sürekli değişmesi, uyku öncesi yemek yemek, strese bağlı depresyon ve alkol gibi faktörlere bağlı şekilde meydana gelebilir.
Kişinin sosyal çevresi ve iş hayatında çeşitli problemlere yol açabillen uykusuzluk hastalığında kişiler ruhsal ve bedensel olarak kendilerini kötü hisseder. Bu hissiyat, uykusuzluğun psikolojik bir yansımasıdır.
Geceleri uykuya güçlükle dalmak, uykunun sık sık bölünmesi, sabahları erken uyanmak, gün içinde uykusuzluğa bağlı enerjinin düşmesi ve agresif, gergin bir kişilik yapısı yaygın görülen belirtileri arasında yer alır.
Uykusuzluğun altında yatan yaygın sebepler strese bağlı depresyon, uyku öncesi yemek yenmesi, uyku saatinin sürekli değişmesi, uyku apnesi, nörolojik hastalıklar, hormonal problemler, huzursuz bacak sendromu, alkol tüketimi ve egzersiz eksikliğidir. Bu sebeplere, tiroid bezinin fazla çalışması ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar da eklenebilir.
Uykusuzluğun en yaygın nedenlerini şöyle sıralamak mümkündür:
· Strese bağlı depresyon
· Uykudan önce yemek yenmesi ve çay-kahve içilmesi
· Uyku saatinin sürekli değişmesi
· Uyku apnesi
· Nörolojik hastalıklar
· Hormonal problemler
· Huzursuz bacak sendromu
· Alkol tüketimi
· Egzersiz eksikliği
· Tiroid bezinin fazla çalışması
· Kalp yetmezliği
· Bazı antidepresan, astım veya tansiyon ilaçları
Uykusuzluğunuzun altında bir hastalık olabileceği ihtimaline karşılık Uzman bir hekime görünmenizde fayda olacaktır. Ayrıca Doğal melatonin içerikli gıda takviyeleri ile uykusuzluk problemlerinizi giderebilirsiniz.